torsdag 29 december 2011

Sjuk(av)vården


Ni har säkert alla hört om multiresistenta bakterier och sjukhusinfektioner men vet ni hur många som faktisk blir sjuka på sjukhuset? Nu senast läste jag om överbeläggning på neonatal på Östra sjukhuset och problem med MRSA infektioner (multiresistenta stafylokocker). Det finns fler (externa) anledningar till att problemet med multiresistenta bakterier har växt lavinartat:

  • Ökad resande
  • Användning av antibiotika inom djurhåll (växtframmare)
  • Överdriven användning av antibiotika hos allmänläkare


Varje år rapporteras det 100.000 fall av skador i vården och flertalet av dessa beror på infektioner man drar på sig under tiden man vistas på sjukhus. Så mycket som 10 % av de inlagda på landets sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion. De vanligaste infektionerna är urinvägsinfektion, hud- och sårinfektioner och lunginflammation. Det finns ingen quick fix men som patient kan man ifrågasätta nödvändigheten av kateter, be personalen använda handsprit (om du ser att de inte gör det) och själv tvätta händerna noggrant (om man är kapabel).

En statistik från Danmark visar att varje inläggelse ökar med 5 dagar pga infektioner. Hur mycket kostar det då? Den totala vårdkostnaden för alla sjukhusinfektioner överstiger idag 3,7 miljarder kronor, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Vad skulle det kosta att städa ordentligt och utbilda personalen och minska pressen på dem? Någon som gjort en kalkyl?

Nu blir det lite politisk – jag är övertygad om att en kraftigt bidragande anledning är att man har privatiserat sådant som städning. I upphandlingar väljs oftast billigaste lösningen och någons ska ju tjäna pengar på detta. Skulle man ev för samma belopp och med offentliga medel/arbete få mycket mer städning för pengarna? Vad tror du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar