onsdag 28 augusti 2013

Hormonstörande smärtlindring


Det här är ingen nyhet, men jag misstänker att många inte känner till detta, och på det personliga planet känns det aktuellt då jag av en läkare blev rekommenderat en behandling som jag inte vill ge mitt barn. 

Om vi tar det från början så har ett av mina barn haft återkommande huvudvärk under några månader och till slut gick jag till läkaren med honom för att kolla upp det. Läkaren kom fram till att det nog berodde på nackspänningar och ordinerade paracetamol (Panodil, Alvedon) tre gånger om dagen minst en vecka. Jag har inte följt rådet och här är varför:

1) Paracetamol är levertoxiskt

2) Paracetamol är hormonstörande

Bägge ”fenomen” har omtalats av/i media men enligt min åsikt alldeles för lite. Det kanske är svårt att rikta svår kritik mot ett medel som en större del av befolkningen är beroende av?

Om vi först ser på leverpåverkan, då har det gjorts en del studier som visar att spannet mellan terapeutisk dos och dödlig dos inte är särskild stort – paracetamol skulle inte blivit godkänt idag som ett säkert läkemedel. För en vuxen person är max dos 8 tabletter per dygn (4 gram). En reporter från SvD, som ville undersöka effekten på egen kropp, hade efter sju dygn på maxdos mer än fördubblat sitt Alat*-värde, (ett värde som anger grad av leverskador). Tre dagar efter att han avbrutit försöket var värdet fortfarande högt över utgångsvärdet. Paracetamol är det läkemedel som oftast orsakar leverskador i Sverige och övriga västvärlden. 

En dansk studie från 2010 visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som ftalater (plastmjukgörare). Henrik Leffers - tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn – menar att det är löjligt hur mycket vi bryr oss om bisfenol A då EN huvudvärkstablett innehåller mer hormonstörande ämnen än vi får i oss av ftalater under en livstid!

I en studie från Århus som baseras på 47400 kvinnor som var gravida med pojkar hittade man en 30% ökad risk för missbildade könsorgan på pojkarna hos de mödrar som ätit paracetamol under mera än 4 veckor under graviditetens första 6 månader. Det är anmärkningsvärd att paracetamol rekommenderas till gravida av myndigheterna!

Innan man på autopilot ger sina barn paracetamol mot hög feber bör man kanske fundera på om det verkligen behövs.


PS den hormonstörande effekten finns även hos acetylsalicylsyra och beror på att acetylsalicylsyra hämmar prostaglandinsyntesen och därmed produktion av testosteron. Ett kuriosum är att vissa ftalater är väldigt lika acetylsalicylsyra och faktisk har en smärtlindrande 
effekt.


* Alaninaminotransferas är ett enzym som framför allt förekommer i levercellerna. En viss mängd finns också i t.ex. hjärta, skelettmuskler, lungor och njurar. Vid cellskada ökar enzymernas aktivitet i blodet, eftersom enzymet frigörs från vävnaderna till blodet under skada.

5 kommentarer:

  1. Vi ger flytande Ipren till vår 10-månaders när han behöver smärtlindring. Är det ett bättre alternativ eller har jag bara inbillat mej det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marina
      Om du jämför med acetylsalicylsyra (ASA)är det ingen skillnad då både ASA och Ipren tillhör gruppen NSAID som har samma verkningsmekanism. Populärt sagt är det faktisk själva verkningsmekanismen som ger den hormonstörande effekten. Vad avser paracetamol vet man inte exakt hur den smärtlindrande mekanismen är, men det är dock klart att det är hormonstörande. Rent personligt tycker jag att man ska vara ytters återhållsam med smärtlindrande preparat till små barn.

      Radera
  2. Attans! Jag som trodde att ipren va den bästa av dom dåliga :-(
    Men OM man nu "måste" ge nånting, vad skulle du ge då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att svara på, men eftersom Ipren (förutom andra biverkningar)är ganska tufft för magen skulle jag nog svara paracetamol.

      Radera
  3. Tack för en ögonöppnande bloggpost!! Jag ska sprida budskapet om paracetamol till min omgivning!!

    SvaraRadera