tisdag 14 januari 2014

Uppdaterad om paracetamol




För inte så länge sedan skrev jag om paracetamols hormonstörande effekt. Detta är ju illa då det rekommenderas till gravida. Nu visar det sig att paracetamol även kan ge beteendesförändringar, i alla fall i försöksdjur. Jag har inte lyckats få tag i originalstudien utan bara i abstract och vet därför inte om det är samma mekanismer som är involverade (eller ens om det undersöktes), men studien ger ytterligare en indikation på att ta det försiktigt med medicinering av gravida och småbarn.

Metod: 10-dagar gamla möss gavs antingen en enkel dos paracetamol (30 mg/kg kroppsvikt) eller upprepade doser av paracetamol (30+30 mg/kg kroppsvikt) med fyra timmars mellanrum. Man inkluderade naturligtvis även en kontrollgrupp som fick placebobehandling. Man mätte koncentrationerna av paracetamol och BDNF* i hjärnorna och testade mössens beteende när de var vuxna. 
Resultat: Både mössen som fick enstaka doser och mössen som fick upprepade doser av paracetamol under fostertiden fick ökade nivåer BDNF*. I vuxen ålder hade de behandlade mössen svårigheter att anpassa sig till ändringar i omgivningarna/miljön. De blev hyperaktiva och visade minskad inlärnings- och minneskapacitet. Dessutom fick de möss som fått paracetamol under den mest (för hjärnan) känsliga tiden försämrad smärtlindring med paracetamol jämfört med kontrollgruppen.

Så här uttalar sig forskaren och artikelförfattaren Henrik Viberg till Upsala Nya Tidning: ”Våra resultat bygger visserligen på djurförsök, men även andra studier pekar i samma riktning. Det talar för att det finns skäl att försöka begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten och vara restriktiv med att ge detta läkemedel till spädbarn.”

Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid Läkemedelsverket, säger till TT att studien är en varningssignal som bör tas på allvar, även om han inte vill oroa människor i onödan.
”Under graviditeten gör kvinnan nog klokt i att i möjligaste mån undvika att ta smärtstillande medel över huvud taget, men det är ju lätt för mig som man att säga. Samtidigt, har paracetamol använts i hundra år, så om riskerna hade varit stora borde man ha upptäckt dessa vid det här laget.”

Jag skulle säga ”ta det säkra för det osäkra” – låt bli smärtstillande helt och hållet. För att veta måste man ju göra studier på barn till mammor som tar paracetamol under graviditeten och jämföra med en kontrollgrupp. Ingen vill väl utsätta sina barn för potentiell fara genom sådan en studie. Mig veterligen har det inte har gjorts epidemiologiska studier på mammors medicinvanor under graviditeten i familjer med ADHD-barn och liknande diagnoser och då är det ju svårt att veta hur barnen hade utvecklats om mamman inte tagit medicin.

* Brain-derived neurotrophic factor, (BDNF), är ett protein som fungerar som tillväxtshormon/faktor. Det finns mest i hjärnan men även i bl a muskelvävnad. BDNFs funktion i kroppen är att se till att existerande neuroner överlever (inte drabbas av programmerad celldöd) samt stödja tillväxt och differentiering av nya neuroner och synapser. I hjärnan hjälper BDNF till med att bevara/styra kognitiva processer såsom tänkande och minnen. Även om de flesta neuroner bildas under graviditeten/fosterlivet finns det stamceller i hjärnan som kan aktiveras till att bilda nya senare i livet.




2 kommentarer:

  1. Att paracetamol har hormonstörande effekter, men att det också rekommenderas till gravida är än värre. Hoppas att det kommer mer fokus på detta med risker med smärtstillande läkemedel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja - jag tror ju att väldigt många typer av läkemedel är farliga/har svåra biverkningar. Problemet är att OTC-läkemedel (handköpsmedicin) av gemene man uppfattas som ofarligt - annars skulle det ju inte vara så enkelt att få tag i . Nu har ytterligare en rapport tillkommit som konkluderar att paracetamolförgiftningar är ett ökande problem och LMV tvingas kanske att minska tillgängligheten (vilket jag tycker är en självklar konsekvens/lösning).

      Radera